Представяме ви поредната статия от рубриката ни Тайната градина, която поддържаме

...
Представяме ви поредната статия от рубриката ни Тайната градина, която поддържаме
Коментари Харесай

Моят дом е моята зимна крепост

Представяме ви следващата публикация от рубриката ни " Тайната градина ", която поддържаме дружно с Боряна Михайлова от botanika.bg. Тя ни учи на градинарство и цветарство, само че най-много на обич към цветята и градината.

Предстои ни да изкараме много време у дома през идващите месеци… Стъмва се рано, на открито е студено… Изобщо, времето е единствено за тихи игри в топли стаи!

Ето по какъв начин можем да внесем повече уют, прохлада и многообразие у дома.



УЮТНА ДНЕВНА

Дневната е място за игра, за отмора, за работа, само че на първо място – място за време дружно. И защото в дневната изкарваме множеството време у дома, декорирайте я по личен усет и развихрете въображението си!



Ако харесвате минималистичен дизайн, пробвайте с няколко семпли саксии с кактуси или сукулентни. Те са лесни за развъждане и даже най-големите ботанически варвари се оправят сполучливо с тях! ;)

Прочетете повече по какъв начин да се грижите за кактуси и сукулентни растения.

Ако ви липсва средиземноморският въздух, декорирайте дневната с цитрусови растения в по-големи глинени саксии. При повече самообладание и грижи, даже имате късмет да отгледате същински лимони!

Подхранвайте ги постоянно с тор за цитруси и те ще запазят свежия си, наситено-зелен тип през цялата зима.



АРОМАТНА ТРАПЕЗАРИЯ

Изберете 3-4 приблизително огромни саксии и засейте обичани подправки на кухненския прозорец. Помислете кои са обичаните ви ястия и по какъв начин обичате да ги гарнирате и украсявате. Когато отглеждате растения, които обичате, резултатите неизбежно ще са положителни!

За начало, по-лесни подправки са мащерка, босилек, мента и кориандър.

Можете да ги отглеждате целогодишно и да берете годишна продукция повече от един път. Поливайте ги веднъж седмично и украсявайте трапезата със свежи аромати през цялата година!

А лятото можете да ги изнесете на балкона и ароматът им вечер да кара съседите да ви завиждат!

Прочете повече за ароматната градина в кухнята.



ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ

Кой е споделил, че коледната декорация завършва с цветните топки и гирляндите?! Разнообразете украсата и засадете дребни сукулентни растения в транспарантни топки. Можете да употребявате пъстър пясък или торф и красиви камъчета. Те ще ви усмихват дълго след празниците и са занимателен план, който можете да извършите дружно с децата. За Великден можете да украсите трапезата и в черупки от яйца да засеете семена от разнообразни зелени салати или подправки. Опитайте и други хрумвания, с които ще разнообразите менюто и гледката си!

Каквото и да изберете, ползвайте чист торфен субстрат, който е богат на хранителни субстанции и съдържа влагозадържащи частици, което ще понижи доста уговорката ви да поливате.



ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА

Разнообразете сивата зимна панорама с обичани растения на прозореца – по този начин гледката ще стане по-ведра и по-цветна!През зимата слънцето е по-щадящо и прозорците се трансформират в идеално място за орхидеите, които цъфтят основно през зимата. Цветовете на орхидеите са доста издръжливи и с минимални грижи можете да имате цъфтящи орхидеи чак до идващото лято!

Прочетете повече за развъждане на орхидеи.



СВЕЖЕСТ В БАНЯТА

Банята е място да се отпуснем от напрегнатото всекидневие, да се освежим и да подредим мислите си под душа. Допълнително можете да освежите въздуха с растения, които се усещат добре на влажно и едва осветено място. Такива растения са декоративни мъхове, папрати, орхидеи и бамбук. Поливайте ги един път седмично с Обогатител за стайни растения и цяла зима ще порастват здрави и свежо зелени! Освен че ще красят банята ви и ще способстват към релаксацията ви, те ще усвояват въглеродния двуокис и ще насищат въздуха с кислород… И не на последно място, ще крият грозните тръби! ;-)



ПЪРВОТО ЦВЕТЕ Е КАТО ПЪРВАТА ЛЮБОВ.

Така е и с първото растение за начинаещите и с началото на сезона за ветераните. Към които и да се припознавате, първият урок по ботаника е по какъв начин се прави разсад. Каквото и да желаете да отгледате от семена, то най-често се гледа от разсад в домашни условия през зимата. Така напролет, разсадът ще е задоволително огромен и подсилен, с цел да го извадите на балкона или в градината.

Вижте малко видео по какъв начин се прави разсад.

Най-добрият съвет, който мога да ви дам, е да отделите време и да украсите дома си с растения, които харесвате и за които ще ви е прелестно да се грижите. И да не ви стопира мисълта, че няма да се справите – просто пробвайте, в случай че не стане от първия път, елате в botanika.bg и ни питайте!

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР